Nieuws

Buddy’s voor Bikkels: betekenisvol contact voor chronisch zieke kinderen

21-3-2022
Buddy’s voor Bikkels: betekenisvol contact voor chronisch zieke kinderen

Een chronische en/of levensbedreigende ziekte kan een emotionele en fysieke belasting zijn voor kind en gezin.

 

Een chronische en/of levensbedreigende ziekte kan een emotionele en fysieke belasting zijn voor kind en gezin. Om ze extra ondersteuning te bieden is het Buddy Netwerk zes jaar geleden gestart met het project ‘Buddy’s voor Bikkels’ in de gemeente Den Haag. Een bikkel is een kind tussen de 5 en 18 jaar met een chronische ziekte en/of levensbedreigende aandoening. De buddy’s zijn de vrijwilligers die een jaar lang wekelijks of tweewekelijks afspreken met de bikkels. Projectcoördinator Daniëlle Dekker vertelt ons meer over dit initiatief.

Betekenisvol contact
“Met Buddy’s voor Bikkels willen wij ervoor zorgen dat chronisch zieke kinderen en kinderen met een levensbedreigende aandoening op een laagdrempelige en betekenisvolle manier met anderen in contact komen”, vertelt Daniëlle. “Door de buddy kan een kind gewoon weer even kind zijn, zonder te hoeven denken aan ziekenhuisbezoeken, behandelingen of het ziek zijn.”

Verlichting voor de ouders, leuke activiteiten voor hun kind
Uit gesprekken met zorgverwijzers bleek dat hier ook behoefte aan is. Niet alleen bij de kinderen, maar ook bij de ouders. Daniëlle geeft aan: “Ouders zijn heel erg druk met de zorg voor hun kind, waardoor er niet altijd veel tijd overblijft om daarnaast nog leuke dingen te gaan doen. Buddy’s voor Bikkels biedt een stukje verlichting voor de ouders. Op het moment dat een vrijwilliger wat leuks gaat doen met hun kind, dan hebben de ouders op dat moment meer ruimte om tijd voor zichzelf te nemen.”

Zelfredzaamheid en zelfvertrouwen
Een buddy kan een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind, vertelt Daniëlle: “Kinderen met een chronische en/of levensbedreigende ziekte leven in een andere wereld, omdat ze toch net wat anders zijn dan de vriendjes en vriendinnetjes van hun leeftijd. Door de aandacht en begeleiding van de buddy krijgen ze meer vertrouwen en beseffen ze dat ze ondanks hun ziekte ook naar de speeltuin kunnen gaan, lekker kunnen verven of knutselen en nieuwe dingen kunnen leren. Het is een belangrijke aanvulling op de medische zorg. Het stukje zelfredzaamheid en zelfvertrouwen wordt echt door de buddy gecreëerd – waar mogelijk - en dat horen we ook van de ouders én de zorgverwijzers veel terug.”

Doelen behalen
Wat buddy en bikkel samen gaan ondernemen, verschilt per kind. “Ze maken vaak samen een lijstje met wat ze in dat jaar graag willen doen of bereiken. Soms is dat heel klein, zoals knutselen, buitenspelen of naar een museum gaan.”, zegt Daniëlle. “De kinderen die wat ouder zijn willen vaak leren om zelfstandiger te zijn. Bijvoorbeeld door te leren hoe ze met het openbaar vervoer kunnen reizen. De ene bikkel heeft dus echt een bepaald doel voor ogen en de andere bikkel vindt het al fijn als er één of meer uur in de week een spelletje gespeeld kan worden.”

Zorgvuldige training van vrijwilligers
“Als een vrijwilliger zich bij ons aanmeldt om buddy te worden, dan heb ik eerst telefonisch contact om het traject uit te leggen. Daarna volgt een uitgebreider intakegesprek om de vrijwilliger beter te leren kennen én om te screenen of de eigen situatie stabiel genoeg is. Een vrijwilliger moet namelijk in staat zijn om een jaar lang een bikkel te begeleiden. Ook vragen wij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan. Vervolgens gaat de vrijwilliger aan de slag met de online basistraining via ons eigen leerplatform ‘de Buddy Academie’. Hier besteden we aandacht aan het buddyschap aan de hand van o.a. praktijkvoorbeelden en leert de buddy de organisatie kennen. Als buddy is het belangrijk je in te leven in de leefwereld van de bikkel. Tijdens een training op locatie neem ik de nieuwe buddy’s mee in wat voor ziektebeelden er spelen, in welke gradaties en hoe je daarmee om kunt gaan. Mocht een bikkel diabetes of epilepsie hebben, dan krijgen ze daar extra informatie of een extra training over."

Match tussen buddy en bikkel
Aan de hand van interesses, beschikbaarheid, locatie en de manier waarop ze in het leven staan, gaat Daniëlle opzoek naar een goede match tussen buddy en bikkel. “Op het moment dat ik het idee heb dat ik een goede match heb gevonden, dan stel ik het voor aan zowel de buddy als de bikkel. We maken dan een afspraak en stellen ze aan elkaar voor. En als het goed voelt dan maken zij een vervolgafspraak. Als ze elkaar twee of drie keer gezien hebben, dan koppelen ze even terug hoe het gaat en dan is de match eigenlijk definitief. Vorig jaar hebben wij op deze manier 39 bikkels aan een buddy kunnen koppelen.”

Divers netwerk waarin grenzen vervagen
Het project is niet alleen waardevol voor zieke kinderen, maar het levert ook veel op voor de vrijwilligers. “De groep buddy’s is heel divers. Het zijn bijvoorbeeld studenten social work of pedagogiek, maar ook werkende mensen die het waardevol vinden om zich in te zetten voor deze doelgroep. Er zijn zelfs werkgevers die een paar uur vrijmaken voor hun werknemers om buddy te kunnen zijn! Het netwerk is in Den Haag ook heel multicultureel. Buddy’s en bikkels van verschillende sociaaleconomische en culturele achtergronden komen bij elkaar en worden meegenomen in elkaars leefwereld. Zowel de bikkels als de buddy’s groeien, omdat ze te maken krijgen met een andere omgeving en nieuwe perspectieven. Grenzen vervagen. Niet alleen de grenzen van beperkingen, maar ook van achtergronden.”

Ken jij een bikkel die wel een buddy kan gebruiken en woont die bikkel in Den Haag of directe omgeving? Of wil je meer informatie over het project? Neem dan contact op met Daniëlle Dekker via ddekker@buddynetwerk.nl of 06 45 738 332.

Buddy’s voor Bikkels wordt gefinancierd door Stichting Haags Groene Kruis Fonds, Fonds 1818, het Dr. C.J. Vaillant Fonds en KNR (Projecten In Nederland).

‹ Back to List